Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOROPTVE SE VRACÍ NA PETŘÍN

23. 3. 2013

 

VOJANOVY SADY s.r.o
SDRUŽENÍ OBČANŮ A PŘÁTEL MALÉ STRANY A HRADČAN
 


 

KOROPTVE SE VRACÍ
NA PETŘÍN
 
 
 
PETŘÍN, ZELENÁ OÁZA A DOMINANTA PRAŽSKÉ MALÉ STRANY,
PODLE MÁJOVÉHO ZVYKU MÍSTO ZAMILOVANÝCH,
JE TAKÉ MÍSTEM, KDE ODJAKŽIVA ŽILA ZVÍŘÁTKA.
 
!!! MILÉ DĚTI, RODIČE, PRARODIČE, VLASTNĚ VŠICHNI !!!
  SRDEČNĚ VÁS ZVEME NA PŘIVÍTÁNÍ JARA
 
V SOBOTU 23.BŘEZNA 2013
 
NA PETŘÍNSKÝ VRCH
 
MŮŽETE BÝT U TOHO,
KDY SPOLEČNĚ VYPUSTÍME 10 PÁRŮ KOROPTVIČEK
DO VOLNÉ PŘÍRODY PETŘÍNA, KDE ZÍSKAJÍ NOVÝ DOMOV.
OKOLO 10:15 hod
 
Vypuštění proběhne do travnatých remízkŮ v blízkosti
RESTAURACE PetřínskÉ TerasY (kněžský refektář)
 
mŮŽEME VYRAZIT SPOLEČNĚ
Sraz v 10:00 HOD
u Mateřské ŠKOLY
Hellichova 13, Praha 1
 
 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Koroptve se vrací na Petřín

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Koroptve se vrací na Petřín

(Burgr, 9. 4. 2013 17:39)


První jarní sobotu začala žít na Petříně nová tradice. Taková komorní, nenápadná, ale podle ohlasů velmi podařená. Naše malostransko-hradčanské Sdružení se domluvilo s panem Pavlišem, to je ten pán, jehož rodina se již druhou generaci stará o zeleň na Praze 1, tedy Petřína včetně. Slovo dalo slovo a akce Koroptve se vrací na Petřín byla tady. Na úrovni restaurace Petřínské terasy se, za fest mrazivého počasí sešlo osmdesát milovníků pražské fauny, počítáno včetně milovníků ještě nenarozených. Důvodem bylo vypuštění deseti párů koroptví, které se na Petříně kdysi běžně vyskytovaly.
Nejprve jsme všichni vyslechli pár odborných informací, jak to vlastně s koroptvemi je: “Přes rok žijí v hejnech, ale na jaře když přijde čas založení koroptví rodiny, utvoří koroptvičky a koroptváci páry a zahnízdí“. Prý jim to spárování vydrží někdy celý koroptví život. Poté jsme již dostali rady jak se chovat při vypouštění: „Krabice s ptactvem se dají támhle k těm stromům. My budeme stát tady, dvacet metrů od nich, abychom je hned nestresovali. Protože jak je vypustíme, poletí směrem dolů támhle do těch křovin“ Zněly pokyny přítomného koroptníka. (pozn. Ten kdo chová bažanty je bažantník. Dá se tedy odvodit, že kdo se stará o koroptve je koroptník).
Plán to byl dobrý, zvlášť když ho slyšíte od odborníka, jenže v první krabici se nadějný párek asi stihnul rozhádat, protože každý letěl na jinou stranu. Druhý pár uvažovaným křovím lásky zjevně pohrdnul také a namířil si to přes naše hlavy na druhou stranu k Bludišti. Podobně to dopadlo i s ostatními. Dokonce jedna koroptví slečna nám poděkovala tím, co jediné měla pod ocasem. Podle svědectví zasaženého diváka, strefila se mu přesně na levé rameno. Když vypouštíte ptactvo do, v Praze sice omezené, ale přece jen přírody, dáváte jim především svobodu. Letí si , kam chtějí.
Který druh se na Petřín vrátí příští jaro? Tak na to máme celý rok. Máte-li nějaký nápad, kontaktujte paní Pavlíkovou ze Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Tuto akci vymyslela a tak, jak to bývá, má jí také na starosti.
březen 2013
pb