Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražské figurky a Pražské příběhy

2. 11. 2015

Stanislav Tůma a Dan Hrubý

Stanislav Tůma, U Bonaparta


V září 2015 uplynulo deset let od předčasné smrti známého českého fotografa Stanislava Tůmy (1950 – 2005), jeho rozsáhlý archiv však zůstal a odhaluje mnohé známé i neznámé polohy citlivého pozorovatele světa kolem. 
Výstava Stanislava Tůmy Pražské figurky a osobnosti je uspořádána jako další část projektu „JINÝ POHLED“ ve spolupráci s galerii Artinbox, kde mapujeme dosud málo známou polohu tvorby Stanislava Tůmy – zátiší města, zákoutí interiérů i exteriérů, stejně tak zátiší těla (http://www.artinbox.cz/?p=3342).
V Ars Pragensis představíme Tůmovu intimní polohu, kde zaznamenává své milované okolí, milované hospody a hlavně lidí....

S touto polohou Tůmovy tvorby souvisí i další část autorského podvečera, setkání s Danem Hrubým.

Dan Hrubý: Pražské příběhy na cestě Malou Stranou

Autor řady knih a publikací o Praze, dlouholetý redaktor týdeníku Reflex, velký milovník a znalec pražského historického centra, vypravuje příběhy Malé Strany a přilehlých Hradčan. Postupuje dům od domu, ulici od ulice. Objevuje dosud neznámé a nepopsané osudy, spojuje jména s domy, v nichž dotyční žili. Vypravuje příběhy, jež se pro svou dramatičnost jeví takřka smyšleně. Jenže jsou skutečné...Dosud pravděpodobně nejúplnější popis sociálních dějin historických pražských čtvrtí, do nichž – navzdory vší malebnosti – pronikly dějiny dvacátého století se vším, co obnášely, doplňuje výjimečný obrazový materiál.

Oba projekty mohly být realizovány díky  podpoře  MČ Praha 1.


Těšíme se na vás

 

Spolek SOPMSH

http://www.artinbox.cz/
http://www.pejdlovarosicka.cz/

Reflex

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Stanislav Tůma a Jan Hrubý

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář